Vizafogó Tagiskola<
2024. Október
HKSzeCsPSzoV
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Keresés

Becsengettek a 2024-2025!

Kedves Tanulóink, kedves Szülők, kollégáim, vendégeink!

 

Az új tanév első napján szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket. 

Külön köszöntöm iskolánk első osztályos tanulóit és szüleiket ,akik először, és végzős nyolcadikosainkat, akik utoljára vesznek részt iskolánk tanévnyitó ünnepélyén.

Kedves Gyerekek!

Utolsó napjait éli a nyár. A bágyadt napsugár, s a mindinkább rövidülő nappalok, a természet ezer jele érezteti velünk, hogy a nyárnak vége. Egyedül a hőség kitartó még, nem veszi figyelembe, hogy  itt van a szeptember.  

Tanévvégén úgy búcsúztam el, hogy pihenjetek, töltsetek minőségi időt szüleitekkel, nagyszüleitekkel. Remélem sikerült, s ehhez a minőségi időtöltéshez iskolai táboraink is hozzátettek. A hight tech táborban 25, a velenceiben 50, Balatonszárszón 45 tanuló vett részt. Köszönöm a táborvezetők és a táboroztató pedagógusok áldozatos munkáját.

A nyár során 5 kollégánk jutott el Erasmus pályázat keretében külföldi tanfolyamokra. 

Az iskolában nyáron sem áll meg a munka, több felújítás történt. Többek között osztályterem és tábla festésekre került sor. A tető részleges javítása is megtörtént, bízunk benne, hogy nem történik beázás. 

De mától 183 napon át újra munkára hív valamennyiünket iskolánk csengőszava. 7 tanulónak persze már korábban elkezdődött az iskola, hiszen néhány napja tartottuk a javító vizsgát, mely 6 tanulónak hozott sikert.

A mai napon 367 tanuló kezdi meg a tanulmányait, 35 fő pedagógus irányításával. 

Már minden iskolánkba járó gyermek ingyenesen kapja meg a tankönyveket, melyet ma haza is vihettek.

Sok-sok álmot szeretnénk a tanulóink számára valósággá alakítani, a száraz tanterveket a valós élet elvárásaihoz igazítani. Nem csupán tudást, hanem képességeket kívánunk formálni.

Álmom, hogy a Vizafogó iskola megfeleljen a kor kihívásainak, sőt ha lehet egy lépéssel előtte járjon. Szeretettel, de tudatosan oktasson, neveljen. Ne csak a tudás forrása legyen, de adjon emberséget, formáljon olyan ifjakat, akiknek van önfegyelme, akik építeni és nem rombolni születtek, s akik bármerre is sodorja őket a sors, boldog emberek tudnak maradni. Mert magaménak vallom Eötvös József szavait… csak boldog gyermekekből lehetnek boldog felnőttek, s ezekből lehet boldog ország.

Kedves Szülők!

Szeretném, ha fontos lenne az oktatás mellett a nevelés, ami a világon a legnehezebb, de ugyanakkor a legszebb és legfontosabb kihívás, szülőnek, pedagógusnak. Ezt sajnos nem méri a kompetencia felmérés. Az iskola, bár sok mindent felvállal, teljesen nem pótolhatja a szülői ház szerepét.

Kérem legyenek partnerek közös kincsünk, e gyermek nevelésében. A pedagógusban, az iskola dolgozóiban partnert és ne ellenséget keressenek! Azt is higgyék el, hogy fegyelem nélkül nincs sem iskola, sem társadalom, csak hordaszellem Ma embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem tudunk. De aki gyereket nevel, az jövőt nevel. Aki gyerekeiben örömeit, boldogságát leli, az hisz a jövőben.

Remélem, hogy önök velem együtt optimisták, hiszünk a jövőben és gyermekeinkben.

S milyen lesz a jövő? 

Szent-Györgyi Albert szerint: A jövő olyan, amilyen a ma iskolája.
Milyen a ma iskolája?

- Hosszasan, órákon át tudnának erről beszélni, akik benne élnek. 

- Ma az iskola a társadalom és a család tükörképe.

- Egyszerre akar felzárkóztatni és tehetséget nevelni.

- Egyszerre van jelen a tantárgyi rendszer és a holisztikus szemlélet.

- Egyszerre van jelen az állandóság és az örökös változás.

- A rosszul értelmezett szabadság, szabadosság formáját öltve ölt testet egyre gyakrabban.

- Az iskola ma örökösen igazodik.

Így igazodunk mi is a törvényi elvárásokhoz, s a többség által gondolom ismert mobiltelefon és egyéb hang és képfelvétel készítésére alkalmas tárgyakra vonatkozó jogszabályhoz. Eszerint a tanítás megkezdése előtt az első órát tartó tanár beszedi a fenti eszközöket, majd azt a tanuló hazamenetele előtt kapja meg ismét. Javaslom, hogy csak azok hozzák be ezeket az eszközeiket, akiknek nagyon fontos, elengedhetetlen.

Valószínűleg ez az év választ fog adni arra - országos szinten – milyen irányt vesz a pedagógia.

Kedves Gyerekek!

Titeket szerencsére a mindennapok érdekelnek. 

Szeretnénk megőrizni minden tantárgy, illetve műveltségi terület fontosságát. Ugyanakkor már első osztálytól hangsúlyozni kívánjuk a természettudományos alapokon nyugvó környezettudatos magatartás kialakítását, a testmozgás fontosságát. Első osztályunk szeptember 16-tól részt vesz a Nemzeti Úszóprogramban, a Duna Arénába járnak majd úszni. Megyünk majd színházba, múzeumba, lesznek iskolai szervezésű események, viza és vivicita futás, téli vásár, farsang, családi nap, kirándulások, témahetek és témanapok, az alapítványi művészeti képzést bemutató gálára is sor kerül sok más érdekes program mellett. Szeretnénk eljutni a határon túl is, melyre a Határtalanul pályázatot már Mariann néni beadta, és Erzsébettáborba is megyünk.

Mindezek megvalósításához kérem valamennyi tanuló, a tisztelt szülők, Kedves pedagógustársaim támogatását, töretlen lelkesedését. 

Őszintén reméljük, hogy nem csupán e miatt, de a családias hangulat, a fegyelem, a tisztaság, a biztonság, a jó szakmai munka és a színes iskolai élet miatt is jó lesz vizásnak lenni. 

S hogy még jobb legyen, ajándékot is kap minden tanulónk. Az iskolánkhoz való tartozást a szülői 1%-ból vásárolt nektek szánt tornazsák és kitűző is erősíti, melyet az osztályfőnöktől kaptok meg. Kérem, vigyázzatok rá!

Kedves első osztályosok!

Titeket külön figyelem kísér majd egész éven át. Kívánom, hogy emberöltők múltával is élettel legyen tele ez az iskola, büszkék lehessenek rátok szüleitek, s ti se felejtsétek el honnan indultatok. A gyökerek persze nem látszanak, de tudnunk, kell, hogy azok tartják a fát. Az ezer mérföldes utazás egyetlen kis lépéssel kezdődik. Hát tegyük meg együtt ezt az első lépést!

Kedves Nyolcadikosok!

Nektek pedig az utolsó lépések kezdődnek meg a viza falai között. Kívánom, hogy érjen be munkátok gyümölcse, és abba a középiskolába vegyenek fel benneteket, amelybe szeretnétek menni. 

Most pedig szeretném köszönteni új kollégáinkat, kérem, a nevük elhangzása után fáradjanak ki.

  • Hámori Róbertné Magdi néni a 3.b osztály napközis feladatatait fogja ellátni.
  • Az 1.a osztályban fog tanítani Csókási Ágnes, Ági néni
  • Halász Imola Zsanett, Molli néni pedig a 2.a osztály lesz napközis tanító néni, ő igazoltan van távol.

Kedves Gyerekek, kollégáim, tisztelt vendégeink!

Kívánom, hogy legyen gyermekben, szülőben és pedagógusban elég kitartás, türelem feladataink elvégzéséhez. Legyünk emberi tisztelettel egymás munkája iránt. Mindezekhez jó kedvet, kedvességet, kölcsönös tiszteletet és jó egészséget kívánok mindannyiuk számára! 

Ezekkel a gondolatokkal a 2024/2025-ös tanévet ünnepélyesen megnyitom.

 

 

Képgaléria